23.5.2018 / Gösterim Sayısı : 61

İl Müdürümüz Ramazan Ayında Gıda Denetimlerine Eşlik Ediyor

#Ramazanda Gıda Denetimi

İl Müdürümüz Ramazan Ayında Gıda Denetimlerine Eşlik Ediyor…

Gıdaların üretim aşamasından sofraya gelişine kadar her aşamada güvenilirliğin sağlanmasını amaçlayan Hakkâri İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü kontrol görevlilerine İl Müdürümüz Vahap ŞİMŞEK eşlik ediyor. Ramazan ayı sebebiyle lokanta, pastane, unlu mamuller, tatlı üretim ve satış yerleri, ekmek ve pide üretim yerleri, şeker ve şekerli mamuller ile ramazan paketi hazırlayan işletmelerde denetim ve kontroller hızla devam etmektedir.

İl Müdürümüz Vahap ŞİMŞEK kontrol görevlilerimiz tarafından yapılan denetimlere ek olarak halkımızın da gıda alırken ya da hazırlarken dikkat etmesi gereken hususları sıralayarak; uygunsuz üretim yapılmasına ve satışına engel olacak, güvenli gıda tüketilmesini sağlayacaktır dedi.

GÜVENLİ GIDA İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

  • Gıda alışverişi sırasında;
  • Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca verilen işletme kayıt numarasının ürün etiketinde bulunmasına,
  • Son Tüketim Tarihi ve Tavsiye Edilen Tüketim Tarihinin geçmemiş olmasına,
  • Ambalajların şeklinin bozulmamış olmasına,
  • Şişmemiş, delinmemiş ve sızıntı yapmamış olmasına,
  • Ürün etiketinde yer alan bilgilerin okunmayacak şekilde silik olmamasına,
  • Ürünün satışa sunulduğu sıcaklık koşullarına, özellikle dondurulmuş ürün varsa soğuk zincirin kırılmamış olmasına,
  • Teşhir alanlarının ve rafların ürünün görünümünü farklı göstermek ve tüketiciyi aldatmak amacıyla değişik renklerde aydınlatılmamış olmasına,
  • Dökme olarak satılan ürünlerde orijinal ambalajındaki etiket bilgilerinin (son tüketim tarihi, üretici firma bilgisi vb.) olmasına, dikkat edilmelidir. Uygunsuzlukla karşılaşılması durumunda tüketici olarak satıcı uyarılmalıdır.
  • Gıda hazırlanması sırasında;
  • Kişisel hijyen kurallarına uyulmasına,
  • Gıda ile temas eden alet ekipman ve yüzeylerin hijyenine,
  • Gıdaların iyi pişirilmesine,
  • Pişmiş gıdaların kısa sürede tüketilmesine ve/veya depolanmasına,
  • Pişirilen gıdaların soğuduktan sonra defalarca ısıtılıp soğutulmamasına,
  • Pişirilmiş gıdalar ile çiğ gıdalar arasında temas olmamasına,
  • Çiğ yenecek gıdaların bol su ile yeterince yıkanmasına,
  • Dondurulmuş ürünlerin buzdolabı sıcaklığında çözündürülmesine dikkat edilmelidir.

Denetimler Gıda ve Yem Şubesi Müdürü Cengiz ORAKÇI'nın koordinasyonunda, Şube personelleri Gıda Mühendisi Rüya AKGÖK, Gıda Mühendisi Mustafa DURNA, Veteriner Hekim Belkıs AKDEMİR tarafında büyük bir titizlikle sürdürülmektedir.

Gıda ve Yem Şube Müdürü Cengiz ORAKÇI, "En iyi denetçi tüketicinin kendisidir. Felsefesiyle hareket eden şubemiz, halkın bilinçli tüketici olması için gerekli bilgilendirme faaliyetlerinde bulunmaktadır. Halkımızdan da ricamız her türlü istek, şikâyet ve dileklerini kesintisiz hizmet sunan Alo 174 Gıda Hattı'na ve alo174@tarim.gov.tr posta adresine bildirmeleridir. Böylece üretimden başlayarak tüketimin son safhasına kadar güvenilir ve sağlıklı gıdanın halkımıza sunulması sağlanacaktır'' dedi.


''